Černá hora - kuchyně

Černohorská kuchyně je stejně jako ostatní jižanské kuchyně velmi zdravá. Nesmí v ní chybět olivový olej a velké množství syrové i vařené zeleniny.
Ze zeleniny se nejvíce používá listová kapusta (raštan), nesmí ale chybět pórek, cibule, petržel, olivy, chřest a čekanka.

Přímořská kuchyně

Přímořská kuchyně se svým složením velmi podobá ostatním balkánským kuchyním. Hlavní roli hrají ryby, mořské plody ale i další druhy masa. Ryby se připravují na různé způsoby, například se vaří ve vodě s olejem a kořením, dusí se, ale často se také připravují na grilu a potírají se aromatickým bylinkovým kořením.

Kontinentální kuchyně

Vnitrozemská kuchyně od pradávna spočívala v tom, co si místní sami vypěstovali. Ve vnitrozemí se tak k přípravě pokrmů běžně používají mléčné výrobky (zejména sýry), obilniny, luštěniny, zelenina a maso (většinou vepřové, jehněčí nebo skopové). Díky Skadarskému jezeru čerpá vnitrozemská kuchyně také ze sladkovodních ryb. K jezerním specialitám patří zejména kapři, úhoři a pstruzi, které se grilují, pečou, smaží nebo udí.

Polévky “supa”
Polévky v Černé hoře nesmí chybět a jsou výrazným rysem černohorské kuchyně. Tradiční je hustá zeleninová polévka s kousky masa čorba. Oblíbené jsou i rybí polévky, specialitou je kopřivová polévka nebo pastýřská krémová polévka z hříbků.

Vybrané speciality v Černé hoře

Pršut
Pršut je v Černé hoře snad nejoblíbenější pochoutkou. Jedná se o šunku z vepřového, případně z hovězího masa, která se pět až osm měsíců suší ve výšce 900 metrů nad mořem v pohoří Lovčen. Mezi pršutama jednoznačně vede njegušský pršut, který je považován za národní jídlo. Njegušský pršut pochází z oblasti horského pásma Njeguši nad Bokou Kotorskou.

Pljeskavica
Pljeskavica je chutná smažená placka připravovaná z různých druhů mletého masa. Pokrm se podává se sypaným měkkým ovčím sýrem.

Balkánský salát
Balkánský salát je v Černé hoře velmi oblíbeným pokrmem. Připravuje se z čerstvých krájených rajčat, okurek, paprik a cibule. Salát se na vrchu sype jemným balkánským sýrem.

Čevapi
Čevapi je typický tradiční balkánský pokrm. Jedná se o válečky z kvalitního grilovaného mletého masa, většinou hovězího. Čevapi se podávají s nakrájenou cibulí, přílohu tvoří hranolky nebo jen suchý chléb. Tradičně se připravují jen na grilu nad dřevěným uhlím.

Mješano meso
Mješano meso je označení pro nejrůznější druhy grilovaného masa. Maso může být mleté i v podobě steaků. Porce bývají velké, ale zároveň tyto pochoutky patří k těm dražším.

Džigerica
Džigerica jsou výborné šťavnaté kusy grilovaných jater. Podávají se s chlebem a se zeleninou. Pro zjemnění chuti se doporučují dosolit.

Pašticada
Pašticada je velmi oblíbeným masovým pokrmem. Jedná se o kvalitní hovězí maso se špekem a česnekem, pečené se zeleninovým nálevem a s vínem.

Kačamak
Kačamak je kukuřičná kaše připravovaná z kukuřičné mouky a rozmačkaných brambor. Vše se vaří v osolené vodě. Pokrm se podává s kyselým mlékem nebo se sýrem kajmak.

Cicvara
Cicvara je tučný, původně selský kašovitý pokrm z kukuřičné mouky a kajmakem.

Dezerty

Jako dezerty se často podávají místní čerstvé nebo sušené ovoce, nejoblíbenější jsou fíky, meruňky a ořechy. Sladké zákusky se většinou plní medem, cukrem, ořechy nebo kandovaným ovocem.

Baklava
Baklava je sladký zákusek připravovaný z několika vrstev těsta a plněný oříšky a rozinkami. Vše je zalité medem nebo sirupem.

Tulumba
Tulumba je původem turecká sladkost. Jedná se o smažený zákusek oválného tvaru z mouky, vajec a vanilkového cukru. Za horka se přelije sladkým sirupem nebo citrónovou šťávou. Podává se za studena.

Krofne
Krofne jsou typickým zdejším zákuskem. Jedná se o marmeládové koblihy.

Ruštule
Ruštule je zákusek z koblihového těsta, který je namočen v medu.

K dalším oblíbeným zákuskům patří palačinky. Palačinka Montenegro je plněná ořechy, rozinkami a fíky. Výborný je i rýžový puding a spousta druhů sladkých i slaných koláčů. Z koláčů jsou populární například sukača a koturača.

Alkoholické nápoje

Pivo

Nejznámnější značkou piva je Nikšičko. Nikšičko je chutí a kvalitou srovnatelné s českým pivem. Od roku 1896 ho vyrábí stejnojmenný pivovar v Nikšiči a zároveň je jediným pivovarem v zemi. Pivo v Nikšičko se prodává pouze lahvové a plechovkové, točené pivo se v Černé hoře vyskytuje velmi sporadicky. Můžete zde také narazit i na některé značky srbských piv.

Víno
Díky výborným podmínkám a klimatu má v Černé hoře významnou tradici také vinařství. Víno se pěstuje jak ve středomoří, tak i ve vnitrozemí.
Návštěvníci Černé hory by si neměli nechat ujít ochutnat vynikající červené víno Vranac, které mezi červenými víny zaujímá první místo a je uznávané i v zahraničí. Nejlepší vranac údajně pochází z vinařských oblastí Boljeviči, Sutoniči a Reljiči.
Víno Vranac Pro Corde z regionu Podgorica je podle místních považováno za nejlepší Vranac na světě. Toto víno navíc povzbuzuje činnost srdce a cév a jeho mírné pití může pozitivně působit na vaše zdraví.

Z bílých vín zase zaujímá prvenství suché víno Krstač z vinařské oblasti Lješskom polji. Dalším rozšířeným bílým vínem je Podgoričko bijelo.

Pálenky
V Černé hoře se hojně popíjí domácí pálenky. Nejpopulárnější je rakije, místní ji dokonce považují za národní nápoj a rozhodně nesmí chybět u žádné významnější příležitosti nebo jen při vítání hosta.
Rakije je silná pálenka z hroznů, obilí nebo i jiného ovoce. Místní si jí často vyrábí doma sami a údajně má i léčivé účinky. Nejpopulárnější je Lozova rakija, kterou si můžete odvést i jako suvenýr. U místních je velmi oblíbená rakije PrvijenacKruna.

Z alkoholických nápojů se pije také Boza, což je slabý alkoholický nápoj z fermentovaného obilí nebo kukuřice.
K alkoholickým nápojům se často podávají chuťovky tzv. meze, nejčastěji mají podobu sýrů nebo pršutu ale můžou být podávány i se sušenými fíky nebo ořechy.

Nealkoholické nápoj

Káva
Černá káva (crna kafa) patří v Černé hoře mezi často konzumované nápoje, často se podává na závěr jídla.
Černá káva se podává v džezve, malé kovové konvičce. Tato káva se sladí již při přípravě, takže pokud nesladíte, raději obsluhu požádejte předem o kávu neslazenou, bez cukru „bez šečera“. K této kávě se automaticky podává sklenička vody nebo minerálky. K dostání je i sladká Turska kafa v malém šálku a klasické espreso.

Voda
Nejrozšířenější minerální vodou (kisela voda) je Knjaz Miloš.

Ovčí mléko
Pro Černou horu je typickým nápojem také ovčí mléko. Ovčí mléko má nakyslou ale jemně slanou chuť, konzistencí se dá přirovnat k bílému jogurtu. Ovčí mléko je v letních dnech ideální jako osvěžení.

Jaký je váš názor?